Blogi

Hyvä tiedote jää mieleen

Viestisi tulee olla juuri niin hyvä, ihana ja mielenkiintoinen kuin se asian tiimoilta voi olla. 

Tänään olen pallotellut ideoita ja taktiikoita tiedotteen lähettämisestä, sen sisällöstä, visuaalisuudesta ja kohderyhmistä. Yrityksen kovasta halusta saada näkyvyyttä pienen ajan sisällä. On vaihdettu sähköposteja toinen toisen perään toiveen toteuttamisen realistisista mahdollisuuksista rajatun aikataulun ja budjetin puitteissa. 

Visuaalisen markkinoinnin ammattilaisena ja lifestyle-toimittajana voin sanoa, että brändisi tarjoamilla kuvilla on viestisi läpimenossa merkitystä. Ani harvoin lähdetään toimituksissa enää itse kuvaamaan tuotekuvia. Yritysten itse tuottamia valmiita kuvia julkaistaankin siksi paljon. Sillä oletuksella tietenkin, että ne ovat hyviä. Ei riitä, että itse ajattelet niin. Konsultoi ammattilaista ja tiedät minkälaisista kuvista tykätään ja minkälaiset kuvat toimivat missäkin juttutyypissä. Säästät myös aikaa kun et pähkäile päiviä näitä miettien. Jos tiedotteesi kohdeyleisönä on lehdistö älä myöskään käytä aikaasi logojen liittämisessä kuviin. Ne rajataan joka tapauksessa pois.

Jos kirjoitat itse mieti tekstiä laatiessasi ainakin

  1. Kenelle tiedote lähetetään ja mikä on tiedotteen sisällön kohderyhmä?
  2. Mikä kohderyhmää puhuttelee? Mikä on viestin kärki? Millä tyylillä teksti on muotoiltu? Miten tiedotteesi erottuu kilpailijasi tiedotteesta?
  3. Mitä tarjoat? Aika on rahaa. Tiedon paperilla yhteystietoineen vai valmiiksi pureskeltuja juttuideoita, asiantuntijan haastattelumahdollisuuden laadukkaiden kuvien kera? 
  4. Käytä linkkejä kuvien latausmahdollisuutta tarjotessasi. Et varmasti halua kuormittaa kenenkään sähköpostia omalla viestilläsi.
  5. Herätä mielenkiintoa myös visuaalisesti, videoin tai muun oheismateriaalin kera. 
  6. Jääkö vastaanottavien tahojen määrä suppeaksi? Onnistuisitko kasvattamaan sitä jos tekstin näkökulmaa hiukan muokattaisiin? Samasta aiheesta voi olla ”laatikon ulkopuolelta” ajateltuna useamman jutun juureksi.
  7. Median edustajat saavat kasapäin tiedotteita joten on todennäköistä, että omasi hukkuu muiden sekaan. Palaa tarvittaessa muistuttelemaan aiheesta.

Mielestäni parhaan ohjeen tiedotteen kirjoittamiseen on aikoinaan laatinut STT viestintäpalvelujen blogin entinen päätoimittaja Liina Nelimarkka. Alkuperäinen postaus on jo poistunut, mutta jalostetun version pääset lukemaan tästä:
https://blogi.viestintapalvelut.fi/millainen-on-hyva-tiedote

Työn iloa!
x
Pia

P.S. Tuntuuko haastavalta? Autan mielelläni!